Posted By
Co je to bílý čaj?


Bílý čaj je známý především tím, že se jedná o odrůdu čaje, která má jednu z nejjemnějších chutí. Je to hlavně z toho důvodu, že u bílého čaje je jeho zpracování minimální a vyrábí se z velmi i mladých lístků čajovníků, ještě v době, kdy jsou listy čajovníku pokryty velmi jemnými bílými chloupky. Odtud se vzal vlastně název bílý čaj. Bílý čaj má dlouhou historii, už od roku 600. Bývalo tenkrát zvykem, že lidé zdávali hold svým císařům tím, že mu přinášení vzácné a kvalitní čaje, co byl například i bílý čaj, i když samozřejmě v trochu jiné podobě, než jak ho známe dnes. Nejprve byly bílé čaje jen obtížně dostupné mimo provincie, v kterých se pěstovali. Díky tomu, že byli minimálně zpracované, bylo velmi obtížné je distribuovat do širšího světa. Dnes se ale již pěstují i jiné odrůdy z jiných odrůd čajovníků.

bílý čaj

Mezi ty neznámější patří třeba Bai Hao Yin Zhen, který můžeme volně přeložit jako Stříbrná jehla. Pěstuje se v provincii Fujian v Číně a jedná se o čaj, který je pěstován z původních odrůd. Výsledný čaj má lehce stříbřitou barvu, proto název Stříbrná jehla.Další velmi známý čaj je Bai Mudan, neboli Bílá Pivoňka. Čaj se pěstuje především v Číně, ale také v jiných koutech světa. Lze ho totiž pěstovat nejen z původního bílého čajovníků, ale i z jiných odrůd čaje.

čaj

A jaká je chuť bílého čaje? Bílý čaj je oblíbený především pro svou jemnou a čistou chuť. K tomu se pojí jemné aroma, které vůní čerstvostí a svěžestí. Každá odrůda bílého čaje bude chutnat trochu jinak, nicméně tóny, které můžete v bílém čaji cítit jsou květinové, medové, citrusové, bylinkové, vanilkové nebo prostě jen mírně nasládlé.

Bílý čaj má také nižší obsah kofeinu, než například čaj zelený nebo černý. To platí zejména pro původní rostlinu bílého čaje, která se pěstuje v provincii Fujian. Jiné bílé čaje mohou mít stejně kofeinu, jako zelený nebo černý čaj. Vždy záleží na konkrétní odrůdě.